‘Vijf opleidingsdagen per jaar zorgen voor extra versterking van werknemers’

CD&V-kamerlid Nawal Farih lanceert een wetsvoorstel dat voorziet in de invoering van een individueel, meeneembaar en afdwingbaar recht op vijf opleidingsdagen per werknemer per jaar. ”Onze samenleving verandert continu. Levenslang leren wordt alsmaar belangrijk, ook op de werkvloer, en daarom is het belangrijk dat alle werknemers ook de kans krijgen om zich te ontwikkelen.”.

In de Wet betreffende wendbaar en werkbaar werk uit 2017 voorzag toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V) een doelstelling van gemiddeld vijf dagen opleiding per voltijds equivalent per jaar. Een collectieve arbeidsovereenkomst moet deze opleidingsdoelstelling realiseren. Indien deze er niet is, kunnen de opleidingsdagen ook worden toegekend via een individuele opleidingsrekening. Het is echter zo dat er zowel op sectoraal als individueel niveau slechts een minimum van twee dagen opleiding wordt opgelegd.

”In veel gevallen gaat het om een minimum van twee opleidingsdagen per jaar,” zegt Farih, ”Hieraan wordt wel een groeipad gekoppeld waardoor het aantal opleidingsdagen toeneemt tot vijf per jaar. Toch zien we dat dit vaak onvoldoende is,” meent Farih. ”Het gaat in dit geval over een opleidingsinspanning van een aantal dagen per jaar per voltijds equivalent en niet op het individueel niveau van de werknemer. Dit kan ertoe leiden dat een bepaalde groep werknemers meer opleiding krijgt dan een andere, maar dat het bedrijf toch de doelstelling voor het gemiddeld aantal opleidingsdagen bereikt,” aldus het CD&V-parlementslid.

Daarom pleit Nawal Farih voor een individueel, meeneembaar en afdwingbaar recht van vijf dagen opleiding per werknemer. Dit kan, net zoals in de huidige regelgeving, via het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst of via een individuele opleidingsrekening. ”Daarnaast creëren voor werknemers ook de mogelijkheid om opleidingsdagen mee te nemen naar het daaropvolgende jaar indien ze niet aan hun vijf opleidingsdagen per jaar zijn geraakt. Dit om te voorkomen dat werknemers opleidingsdagen zouden verliezen,” zegt Farih.

De verplichting om het aantal opleidingsdagen te verhogen heeft enkel voordelen volgens het parlementslid. De werknemers blijven zichzelf ontwikkelen in hun eigen job, de werkgevers investeren in hun eigen personeel dat op die manier competent blijft en er komt meer loopbaanzekerheid voor de werknemers. ”Hierdoor zullen mensen langer en gemotiveerder aan de slag blijven,” aldus het parlementslid.

”Levenslang leren krijgt een steeds grotere rol binnen onze samenleving. Dat wordt nog maar eens benadrukt door de coronacrisis waarbij we van de ene dag op de andere verplicht werden om thuis te werken. Veel werknemers wisten niet hoe ze daar aan moesten beginnen. Daarom is het belangrijk dat alle werknemers kosteloos vijf opleidingsdagen per jaar kunnen volgen. Zo versterken we onze werknemers en zorgen we voor genoeg weerbaarheid in een voortdurend veranderende samenleving,” besluit Farih.

Deel dit bericht:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u graag updates ontvangen? Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo krijgt u maandelijks uw dosis nieuws en hoeft u niets van mijn acties te missen!

Gerelateerde berichten

Interview Knack: “Het leven is zoals een geschenk”

CD&V wil meer inzetten op apps in gezondheidszorg

Artikel Knack: “Huisartsen verplichten om enkel remgeld aan te rekenen?”

Cd&v wil huidkanker als beroepsziekte erkennen

Artikel De Standaard: “Laat patiënten alleen het remgeld betalen”

Bloedafname voor chemo moet thuis kunnen gebeuren

Wees altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.