Tekort aan broodnodige medicijnen dreigt voor diabetici- cd&v trekt aan alarmbel

cd&v-Kamerlid Nawal Farih dringt bij minister van Volksgezondheid Vandenbroucke aan op een oplossing voor het nakend tekort medicijn Ozempic voor diabetici. “Tegenwoordig wordt die spuit vaak gebruikt door mensen die snel willen afvallen. Daardoor dreigen er te weinig spuiten over te blijven voor diabetici. Wij willen deze mensen altijd voorrang geven. Ozempic is in de eerste plaats besteld voor mensen die het écht nodig hebben.” Farih vraagt aan Vandenbroucke om een uitzendbrief uit te sturen naar huisartsen, endocrinologen en diëtisten.

Vandaag is het medicijn Ozempic in ons land enkel vergund voor de behandeling van volwassenen met diabetes type 2. “Maar in de praktijk is dit niet zo,” vertelt Nawal Farih. “Het geneesmiddel wordt steeds vaker off-label, wat betekent dat een geneesmiddel voorgeschreven wordt voor andere klachten dan deze waarvoor het vergund werd. In dit geval wordt het dus voorgeschreven als vermageringsmiddel”. Artsen hebben namelijk een therapeutische vrijheid om een geneesmiddel offlabel voor te schrijven, indien hij of zij oordeelt dat dat de beste oplossing is voor een bepaalde patiënt.

Voor de behandeling van obesitas kan dit uiteraard een belangrijk alternatief betekenen. Toch is de nodige voorzichtigheid aangewezen. “Bovendien is het ook zo dat jongeren steeds vaker zich spiegelen aan een ideaalbeeld op sociale media en vaak veel gewicht willen verliezen op korte tijd,” merkt Farih. De vraag naar Ozempic blijkt dan ook exponentieel gestegen te zijn.

Hierdoor bestaat het risico dat er sprake zou kunnen zijn van een tekort van het medicijn en dat patiënten met diabetes, voor wie het medicijn ook effectief vergund is, te maken zouden kunnen krijgen met onbeschikbaarheden. Farih kaartte het probleem aan bij minister Vandenbroucke.

Uit het antwoord van de Minister blijkt dat er op dit moment al tekorten zouden zijn bij apothekers door de onverwachte sterke stijging van de vraag naar het middel die niet gekoppeld is aan diabetes type 2. Het gevolg is dan ook dat er verwacht wordt dat de Ozempicspecialiteiten tussen 8 juli en februari 2023 niet beschikbaar zullen zijn.

“Het kan niet zijn dat diabetespatiënten, voor wie het middel effectief bedoeld is, in de kou komen te staan”, klinkt het bij Farih. Omdat het product voorgeschreven wordt aan jonge vrouwen die snel gewichtsverlies willen realiseren. Nawal Farih roept dan ook op om een omzendbrief uit te sturen naar huisartsen, endocrinologen en diëtisten om ervoor te zorgen dat ze bewust met het medicijn omgaan.
“Diabetespatiënten moeten altijd voorrang krijgen op wie het gebruikt als luxeproduct om af te vallen”, aldus Farih.

Deel dit bericht:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u graag updates ontvangen? Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo krijgt u maandelijks uw dosis nieuws en hoeft u niets van mijn acties te missen!

Gerelateerde berichten

Interview Knack: “Het leven is zoals een geschenk”

CD&V wil meer inzetten op apps in gezondheidszorg

Artikel Knack: “Huisartsen verplichten om enkel remgeld aan te rekenen?”

Cd&v wil huidkanker als beroepsziekte erkennen

Artikel De Standaard: “Laat patiënten alleen het remgeld betalen”

Bloedafname voor chemo moet thuis kunnen gebeuren

Wees altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.