Nawal Farih (cd&v) wil TIS-centra oprichten voor zwangere vrouwen

Een verkeerd medicijngebruik tijdens de zwangerschap kan grote effecten hebben op een baby. Maar liefst 90% van de vrouwen gebruiken geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Kamerlid Nawal Farih (cd&v) dient daarom een resolutie in voor het oprichten van Teratologie Informatie Service centra (TIS-centra). TIS-centra adviseren vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap op een laagdrempelige manier. “Het is belangrijk dat vrouwen die zwanger zijn, weten welke medicijnen schadelijk kunnen zijn voor hen en hun baby”, aldus Farih.

Zwangere vrouwen die zich ziek voelen grijpen nu vaak nog naar medicijnen die niet geschikt zijn voor hen. Of het nu gaat om pillen, poeders of zelfs een onschuldig lijkend middel zoals oogdruppels of crèmes, de werkzame stoffen komen vrijwel altijd in het bloed terecht. En via de placenta komen die stoffen dus ook terecht bij de baby. Zeker in het begin van de zwangerschap kan dit zeer gevaarlijk zijn. In deze periode worden de organen ontwikkeld en zijn de baby’s extra gevoelig voor schadelijke stoffen.

Tis-centra

Een TIS-centra zal vrouwen kunnen adviseren over de mogelijke effecten van geneesmiddelgebruik op de zwangerschap, het ongeboren kind en de borstvoeding. De experten zullen telefonisch bereikbaar zijn en ook vragen van het publiek of zorgverleners kunnen beantwoorden via onlinecounseling.

Nawal Farih benadrukt dat TIS centra er zijn om zowel zorgverstrekker als patiënt van nodige begeleiding te voorzien. Het TIS-centrum zal de patiënte steeds doorverwijzen in geval van twijfel of noodzaak. “TIS-centra zullen de werklast van zorgverleners verminderen. Zij kunnen de zorgverleners ondersteunen bij het nemen van bepaalde beslissingen, wat uiteindelijk zal bijdragen aan de veiligheid en gezondheid van moeder en kind”, vertelt Farih.

Buitenland

In andere landen heeft men al decennia terug de stap gezet. Farih hoopt dat België snel volgt. “We merken dat de Belgische inwoners die vragen hebben over dit onderwerp zich nu vaak informeren op Nederlandse websites. Het aantal websites bezoekers is het afgelopen jaar zelfs verdubbeld naar 43 731 unieke bezoeken. Met deze resolutie hoop ik dat wij nu ook in actie zullen schieten.

Deel dit bericht:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u graag updates ontvangen? Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo krijgt u maandelijks uw dosis nieuws en hoeft u niets van mijn acties te missen!

Gerelateerde berichten

Interview Knack: “Het leven is zoals een geschenk”

CD&V wil meer inzetten op apps in gezondheidszorg

Artikel Knack: “Huisartsen verplichten om enkel remgeld aan te rekenen?”

Cd&v wil huidkanker als beroepsziekte erkennen

Artikel De Standaard: “Laat patiënten alleen het remgeld betalen”

Bloedafname voor chemo moet thuis kunnen gebeuren

Wees altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.