Kamer keurt herziening mijnwerkerspensioenen goed

De plenaire vergadering van de Kamer van volksvertegenwoordigers heeft het wetsvoorstel over de herziening van de pensioenregeling voor mijnwerkers aangenomen. Dit voorstel moet een foutieve berekening van de pensioenen tegengaan, door een verduidelijking toe te voegen in een bestaand besluit. Daarnaast voorzag het voorstel in een retroactieve uitbetaling van de mislopen pensioenrechten. Via een amendement ingediend door onder meer Nawal Farih en Nahima Lanjri (CD&V) werd in de commissie een akkoord bekomen: de retroactieve toekenning zou slechts teruggaan tot 2011.

“Als Genkse ligt deze problematiek mij bijzonder na aan het hart,” licht Kamerlid Nawal Farih (CD&V) toe. “Deze mijnwerkers hebben jarenlang een gevaarlijk en loodzwaar beroep uitgeoefend, zowel fysiek als mentaal, en zo bijgedragen aan de welvaart van ons land. Zij moeten onbezorgd van hun rust kunnen genieten met het pensioen waar ze recht op hebben. Dit voorstel werd mee opgesteld door academische experts en biedt hopelijk een definitieve oplossing voor een sociaal onrecht dat al jaren aansleept,” aldus de Limburgse politica.

“Het maandelijks mislopen bedrag schommelt rond de 200€, op een pensioen tussen 900 en 1400€. Dit maakt een enorm verschil,” benadrukt Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V), die in het parlement de Commissie Sociale Zaken opvolgt. “Dit voorstel biedt een oplossing voor een tegenstrijdigheid tussen de wet en het KB, die voor vele ex-mijnwerkers grote gevolgen had. We zijn dan ook opgetogen dat de mijnwerkers met terugwerkende kracht de pensioenrechten vanaf 2011 zullen ontvangen zoals in de wet vastgelegd was. Ons amendement zorgde voor een oplossing die budgettair haalbaar is en waarmee de mijnwerkersorganisaties kunnen instemmen.

Deel dit bericht:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u graag updates ontvangen? Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo krijgt u maandelijks uw dosis nieuws en hoeft u niets van mijn acties te missen!

Gerelateerde berichten

Interview Knack: “Het leven is zoals een geschenk”

CD&V wil meer inzetten op apps in gezondheidszorg

Artikel Knack: “Huisartsen verplichten om enkel remgeld aan te rekenen?”

Cd&v wil huidkanker als beroepsziekte erkennen

Artikel De Standaard: “Laat patiënten alleen het remgeld betalen”

Bloedafname voor chemo moet thuis kunnen gebeuren

Wees altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.