Hoorapparaten moeten goedkoper zijn!

Betaalbaarheid van hoorapparaten

Hoorapparaten zijn een levensnoodzakelijk hulpmiddel voor slechthorende, zowel jong als oud. Vandaar dat ik volop vecht voor de betaalbaarheid van hoorapparaten. Een slecht gehoor heeft een impact op de levenskwaliteit, tewerkstelling en het sociale leven. Slechthorende mensen hebben ook vaker kans op een isolement en hebben vaker problemen met het vinden van een plek op de arbeidsmarkt. Ze hebben helaas ook vaker last van een burn-out of depressie. Supplementen die oplopen van 1500 euro tot 2000 euro per hoorapparaat moeten stoppen. Door de hoge prijzen is er nu te veel sociale gezondheidsongelijkheid. Maar daar komt nu verandering in, vorige week is in het parlement deze resolutie goedgekeurd.

Het is inderdaad zo dat de betaalbaarheid van hoorapparatuur niet voor iedereen gegarandeerd kan worden. Er is ook sprake van een zeker gebrek aan transparantie met betrekking tot de verdeling van de kosten. Ik verwijs nogmaals naar de studie van de CM uit april 2022 waarvan de conclusie was dat de gemiddelde supplementen in de praktijk vaak neerkomen op 1.000 tot 2.500 euro per patiënt, wat toch wel een aanzienlijk bedrag is. Dat is zeker zo wanneer men aanraadt om het toestel om de vijf jaar te

Uit dezelfde studie bleek ook dat mensen met een verhoogde tegemoetkoming, helaas, vaak grijpen naar minder kwaliteitsvolle hoorapparatuur. Dat leidt tot een sociale ongelijkheid die we als cd&vfractie willen bestrijden, omdat zorg voor iedereen gelijk zou moeten zijn en de kwaliteit niet zou mogen afhangen van de betaalbaarheid. Een slecht gehoor heeft een impact op de levenskwaliteit, tewerkstelling en het sociale leven. Slechthorende mensen hebben ook vaker kans op een isolement en hebben vaker problemen met het vinden van een plek op de arbeidsmarkt. Ze hebben helaas ook vaker last van een burn-out of depressie. We hebben als commissie heel wat interessante adviezen ontvangen. De tekst van vandaag heeft al deze adviezen meegenomen. Als cd&v-fractie kunnen we dus niet anders dan dit steunen en de collega’s nogmaals bedanken voor het geleverde werk.

 

 

Deel dit bericht:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u graag updates ontvangen? Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo krijgt u maandelijks uw dosis nieuws en hoeft u niets van mijn acties te missen!

Gerelateerde berichten

Interview Knack: “Het leven is zoals een geschenk”

CD&V wil meer inzetten op apps in gezondheidszorg

Artikel Knack: “Huisartsen verplichten om enkel remgeld aan te rekenen?”

Cd&v wil huidkanker als beroepsziekte erkennen

Artikel De Standaard: “Laat patiënten alleen het remgeld betalen”

Bloedafname voor chemo moet thuis kunnen gebeuren

Wees altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.