Farih: ‘Elk slachtoffer moet onmiddellijk een kopie van zijn aangifte krijgen’

Brussel – Federaal parlementslid Nawal Farih wilt dat elk slachtoffer van een arbeidsongeval voortaan onmiddellijk een kopie van de aangifte ontvangt. Dit om het aantal weigeringen te doen dalen. ‘Uit cijfers van Fedris blijkt dat ongeveer 12% van alle aangiftes geweigerd wordt. Dit grotendeels door onvolledige of foutieve aangiftes. Slachtoffers krijgen vaak ten onrechte geen uitkering en dat moet stoppen.’, aldus Farih.

In 2018 weigerden de verzekeraars in 21.338 gevallen een arbeidsongeval te erkennen in de privésector. Dat is 12,7% van alle aangiftes. Ook in de publieke sector wordt 6,5% van de aangiftes geweigerd. Concreet gaat het hier over 3.322 gevallen. ‘Wetende dat er één op de twee werkdagen iemand sterft en elke dag 92 personen een blijvende arbeidsongeschiktheid oplopen door een arbeidsongeval, is dit een hoog cijfer. We zien vooral in de privésector een stijging van het aantal weigeringen.’, zegt het parlementslid.

‘Er zijn verschillende oorzaken voor de weigering van een aangifte.’, gaat Farih verder, ‘In de meeste gevallen gaat het om foutieve of onvolledige informatie. Zo geeft men de foute contactgegevens door, maakt men vergissingen in de beschrijving van het ongeval of geeft men het loon van het slachtoffer verkeerd door.’. Een andere oorzaak is het laattijdig indienen van de aangifte.

De aangifte moet altijd worden ingevuld door de werkgever binnen de acht dagen na het ongeval. De huidige wetgeving voorziet echter niet dat het slachtoffer of de rechthebbenden ook een kopie krijgen van deze aangifte. ‘Daar wil ik met dit wetsvoorstel verandering in brengen. Door onmiddellijk een kopie te geven aan het slachtoffer of de rechthebbenden, kunnen zij ook rechtstreeks controleren of de ingevulde gegevens correct zijn. Indien nodig kunnen de gegevens dan nog aangepast worden. Op die manier zal ook de kans op een weigering verkleinen.’, besluit het parlementslid.

Deel dit bericht:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u graag updates ontvangen? Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo krijgt u maandelijks uw dosis nieuws en hoeft u niets van mijn acties te missen!

Gerelateerde berichten

Overlevingskansen borstkankerpatiënten mogen niet afhangen van de plaats van behandeling

Hoorapparaten moeten goedkoper zijn!

Eerste Limburgs Zorgcentrum voor Seksueel Geweld geopend in Genk

Aidsremmers moeten terugbetaald worden na consultatie bij huisarts

Huur van sociale woning stijgt na uitkering van achterstallig mijnwerkerspensioen

Nawal Farih (cd&v) wil TIS-centra oprichten voor zwangere vrouwen

Wees altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.