Behoud work-life balance, ook na carrière switch!

Uit studies blijkt dat twee derde van de Belgen de verlofdagen niet opgebruikt krijgt en doet daarom aan loopbaansparen. Aan de hand van loopbaansparen kunnen werknemers hun bijkomende vakantiedagen overzetten naar de komende jaren. “Het probleem is echter dat deze verlofdagen niet kunnen meegenomen worden als je van job verandert naar een andere sector.”, zegt CD&V Kamerlid Nawal Farih die het probleem in de commissie sociale zaken aankaartte. Minister van Werk, Nathalie Muylle (CD&V), erkent het probleem en antwoordde dat ze zal aandringen om het overleg bij de sociale partners opnieuw op te starten. De Nationale Arbeidsraad had immers al twee keer geprobeerd om een akkoord te sluiten over deze maatregel, maar dit is tot op heden nog niet gelukt.

 Loopbaansparen is een systeem dat in werking is getreden in maart 2017. Concreet kunnen werknemers die bijkomende verlofdagen krijgen, deze kunnen opsparen voor de volgende jaren. “Het probleem doet zich vooral voor wanneer men van werk verandert.”, zegt Farih. “Omdat er geen regeling is afgesloten tussen verschillende sectoren, is het soms niet mogelijk om verlofdagen mee te nemen naar je nieuwe job.” De huidige regelgeving voorziet een uitbetaling van de openstaande verlofdagen maar sommige werknemers willen hun verlofdagen liever behouden in hun nieuwe job.

Een voorwaarde is wel dat deze maatregel geactiveerd moet worden door het sluiten van een CAO. Indien dit niet gebeurt, kan men dus niet aansluiten op het systeem van loopbaansparen. Als er na zes maanden nog geen CAO is gesloten, kan men deze maatregel op ondernemingsniveau opstarten.

 Farih: “We zien dat meer dan 60% van de werknemers na enkele jaren uitgekeken geraakt op hun job of een nieuwe uitdaging zoekt. Voor hen is het zeer belangrijk dat ze hun verlofdagen niet zomaar verliezen als ze overschakelen naar een andere job., aldus het parlementslid. Ze gaat verder: Ik ben verheugd dat de minister het probleem zal aanpakken. Zowel voor jongeren die in de eerste jaren sneller geneigd zijn om een carrièreswitch te doen als voor gezinnen is dit een stap vooruit in hun work-life balance”.

Deel dit bericht:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wilt u graag updates ontvangen? Via onderstaand formulier kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Zo krijgt u maandelijks uw dosis nieuws en hoeft u niets van mijn acties te missen!

Gerelateerde berichten

Overlevingskansen borstkankerpatiënten mogen niet afhangen van de plaats van behandeling

Hoorapparaten moeten goedkoper zijn!

Eerste Limburgs Zorgcentrum voor Seksueel Geweld geopend in Genk

Aidsremmers moeten terugbetaald worden na consultatie bij huisarts

Huur van sociale woning stijgt na uitkering van achterstallig mijnwerkerspensioen

Nawal Farih (cd&v) wil TIS-centra oprichten voor zwangere vrouwen

Wees altijd op de hoogte van het laatste nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.